“Culegerea de eseuri din cartea de fata se ocupa de numeroasele problem legate de aceste civilizatii pierdute, inclusive locuitorii lor, uneori niste uriasi parca veniti de pe alta lume, sau posibilul lor contact cu finite avansate sau cu extraterestri, religiile lor si alte lucruri pierdute din trecutul pe care il impartasim cu totii"
Au existat cu adevărat Atlantida şi Lemuria? Cine a construit piramidele şi în ce scop? Cât de avansată era tehnologia culturilor antice?
Sunt multe mistere cu privire la civilizatii, locuri si monumente care inca fascineaza. Mistere care nu se stie daca vor fi vreodata elucidate, de la Eden si Atlantida si pana la Nabta Playa si Arca lui Noe, piramide si zei.
Erich von Däniken, celebrul autor al bestsellerului internaţional Amintiri despre viitor, examinează piramidele egiptene, studiindu-le implicaţiile astronomice şi mesajele pe care erau menite să le transmită.
Temerarul explorator al Americii antice, Frank Joseph, se ocupă de scandalurile arheologice ÅŸi tentativele de suprimare a dovezilor, printre care „pierderea" de către Muzeul Smithsonian’s a craniilor mayaÅŸe descoperite în insulele Aleutine.
Philip Coppens, unul dintre comentatorii seriei Ancient Aliens de la History Channel, explorează reţeaua celtică de drumuri care poate fi pusă în legătură cu o reproducere veche de 4 000 de ani a Atlantidei, realizată pe sol.
Savantul şi exploratorul de mistere Oberon Zell-Ravenheart adună laolaltă Grădina Edenului, Arborele Vieţii, marele potop biblic, încercând să descifreze misterul scufundării Lemuriei.
Marie D. Jones şi Larry Flaxman explorează teoriile antice despre sunet şi rezonanţă şi ipoteza folosirii acestora în construirea megaliţilor şi a piramidelor, precum şi în atingerea stărilor modificate ale conştiinţei.
Jurnalistul Nick Redfern dezvăluie interesul stăruitor al autorităţilor SUA pentru trecutul nostru străvechi, misterele religiei şi artefactele enigmatice.
Exista ipoteze, dovezi stiintifice si o multitudine de lucrari si studii cu privire la aceste locuri incarcate de mister. Marele merit al lucrarii coordinate de Michael Pye si Kirsten Dalley este ca aduna laolalta o seama de eseuri bine documentate de la experti.
Fiecare eseu poate fi un punct de pornire pentru cercetari personale amanuntite pentru fiecare cititor in parte – mai ales ca toate se incheie cu recomandari bibliografice – sau poate fi considerat o poarta catre aflarea unor ipoteze cu privire la subiecte fascinante din trecutul nostru.
Eseurile sunt usor de citit – limbajul fiind unul accesibil publicului larg – si cartea devine captivanta tocmai pentru ca fiecare capitol aduce o noua tema, o noua dilema, o noua perioada si noi locuri analizate.
Asa cum am precizat, fiecare eseu contine trimiteri la numeroase documente – exista chiar reproduceri si fotografii alb-negru incluse in carte –, surse mai mult sau mai putin cunoscute, punand astfel sub semnul intrebarii anumite idei, ipoteze, deschizand noi orizonturi de gandire.
Cartea contine si teorii conspirationiste, asa cum este de asteptat, dar dincolo de acestea temele tratate si analizele realizate se constituie intr-o lectura placuta pentru cei cu mintea deschisa la nou si noi ipoteze.