Omul Ilustrat
Intr-o “dupa-amiaza calda de inceput de septembrie” naratorul il intalneste pe Omul Ilustrat. Doar ca nu ii spunea asa atunci pentru ca parea doar un om bine facut. Ciudat era insa ca mergea cu o bluza inchisa pana la gat, desi afara era cumplit de cald, iar omul transpira.
Dar exista un motiv intemeiat: o femeie din viitor ii pictase corpul. Insa nu erau simple desene (nicidecum tatuaje), ci imagini care prindeau viata, deveneau marturie a unor locuri si spuneau o poveste. Omul Ilustrat ii spune naratorului despre o ultima parte, de pe umar, unde, daca o persoana sta mult langa el, apare un desen cu viitorul respectivei persoane.
„Cum sa-i descriu Ilustratiile? Daca El Greco ar fi pictat in perioada lui de glorie miniaturi nu mai mari decat palma, foarte detaliate, folosind toate culorile lui sulfuroase, cu elongatia si anatomia caracteristice, probabil ar fi folosit corpul acestui barbat pentru arta lui. Erau ferestre care dadeau spre realitatea incandescenta. Aici, adunate pe un singur zid, se aflau cele mai rafinate imagini din univers. Omul era o galerie ambulanta de comori. Nu era opera cuiva care facea tatuaje ieftine, in trei culori, la balciuri, duhnind a whisky. Era capodopera unui geniu in viata. Era vibranta, limpede si minunata.” (p. 9)
Naratorul este fascinat de imagini si incepe sa le studieze cu atentie (mai ales ca noaptea prindeau viata). Si de aici cele 18 povesti SF incluse in cartea de fata. Fiecare poveste are in centru alti oameni si alte locuri – cititorii sunt purtati pe Marte, Venus, in viitor etc. Dar toate au ceva in comun: dincolo de faptul ca sunt zugravite pe Omul Ilustrat, ele stau marturie cu privire la modul in care omul interactioneaza cu tehnologia, la impactul pe care cea din urma il are asupra naturii umanitatii si a relatiilor interumane.
Povestile devin prilej de explorare pentru fiecare cititor in parte – cei care vor lectura cartea ajung sa afle despre case inteligente, in care fiecare camera poate fi programata asa cum isi doresc locatarii (si, de exemplu, niste copii isi imagineaza o stepa africana, cu lei), despre domuri speciale si o ploaie cu efecte catastrofale pe Venus, despre Marte colonizata de negri s.a.m.d. – dar si de meditatie asupra temelor si ideilor aduse in atentie de autor. Iar finalul volumului este surprinzator.
Ray Bradbury este un autor celebru, iar „Omul Ilustrat ” este un volum care a fost bine primit de public de-a lungul timpului. Cartea se constituie intr-o lectura placuta atat pentru fanii lui Bradbury, cat si pentru cei care vor sa il descopere.
Omul Ilustrat este disponibil la Libris.
Cauta o carte la reduceri
... sau descopera sutele de recenzii la carti oferite de blogul Reduceri la carti. In biblioteca online gasiti o sumedenie de articole despre carti pentru copii, carti de dezvoltare personala, beletristica si multe alte carti. Spor la citit!
vineri, 29 iulie 2016
Omul Ilustrat
iulie 29, 2016
Carti,
Carti de citit,
Carti gratis,
Carti online,
Libris.ro,
Nemira.ro,
Reduceri carti,
Reduceri la carti
Distribuie:
Cauti si alte carti la reduceri ?
Accesati Libraria online cu peste 50.000 de carti la reducere oferite de Libris, Bookcity, Libraria Humanitas, Editura Trei si multe alte librarii online.
Reduceri la carti
Etichete:
Carti,
Carti de citit,
Carti gratis,
Carti online,
Libris.ro,
Nemira.ro,
Reduceri carti,
Reduceri la carti