Alberto Angela si-a dorit sa poata avea la dispozitie o carte cu informatii variate si cuprinzatoare despre Roma antica. Cum nu a gasit o asemenea lucrare si dat fiind faptul ca a auzit numeroase relatari “si detalii legate de viata cotidiana in perioada Romei imperial, ramase in uitate secole de-a randul si scoase apoi la lumina de arheologi” (p. 18) cu ocazia emisiunilor de televiziune realizate, a strans laolalta informatii diverse si curiozitati si le-a oferit publicului larg intr-o maniera accesibila intr-o carte care prezinta... o zi la Roma.
„Scopul acestei carti este sa percepeti ruinele Romei antice prin intermediul unei relatari despre felul in care se desfasura o zi obisnuita din viata cotidiana, raspunzand cu aceasta ocazie la unele intrebari foarte simple: Ce sentimente ne-ar incerca in timp ce am strabate strazile Romei? Cum aratau fetele oamenilor? Ce privelisti am fi vazut de la balcoanele caselor? Ce gust avea mancarea? Ce fel de limba latina am fi auzit vorbindu-se pe strazi? Cum aratau templele de pe colina Capitoliului in lumina primelor raze de soare?” (p. 18)
Modalitatea cea mai potrivita gasita de autor pentru a infatisa toate aceste informatii este prin a reda o zi la Roma, intrucat fiecarei ore ii corespunde o anumita activitate – cu ajutorul careia autorul prezinta persoanele importante, decorul, atmosfera etc., toate detalii menite a ajuta cititorul sa intre in atmosfera Romei antice. Informatiile si observatiile sunt prezentate prin prisma contemporaneitatii – intrucat detaliile ne ajuta pe noi, cei din secolul XXI, sa intelegem lumea de atunci, subliniind diferentele si oferind un context pentru fiecare informatie in parte. Datele sunt insa usor de urmarit, iar informatiile sunt usor de asimilat, intrucat stilul cartii este unul accesibil oricui. Lucrarea devine astfel o punte spre trecut, o fereastra spre Roma antica pentru toti cei interesati de acea perioada.
„Totul incepe pe una dintre stradutele Romei in anul 115 d.H., in timpul imparatului Traian, intr-o perioada in care, din punctul meu de vedere, Roma a cunoscut gloria sa maxima, dar si, probabil, maxima sa frumusete.” (p. 20)
Reperele istorice se imbina armonios cu detaliile despre arhitectura caselor, obiceiurile oamenilor, reguli sociale, traditii etc. O sa aflati astfel sursa probabila a blocurilor zilelor noastre, profilul medical al romanilor, detalii despre populatia romana, informatii despre forurile romane, imbracaminte, distractii, marile terme imperiale si multe-multe alte asemenea „curiozitati” – informatii pretioase despre romani.
Veti descoperi chiar si probleme care sunt inca actuale – cele opt mari probleme ale Romei antice erau:
„- traficul;
- zgomotul si haosul de pe strazi si ulitele marginase;
- timpul prea mare pierdut pentru deplasarea dintr-un loc in altul;
- lipsa curateniei;
- criza locuintelor si preturile uriase ale acestora;
- riscul de prabusire a cladirilor si lipsa unor masuri de siguranta in constructii;
- imigratia masiva;
- lipsa de siguranta pe tipul noptii.” (p. 208)
„O zi in Roma antica. Secrete si curiozitati” se constituie asadar intr-o lectura fascinanta si accesibila despre Roma antica.
Cartea istorica O zi in Roma antica. Secrete si curiozitati - Alberto Angela este disponibila la Libris dar si la Editura Corint