Cum sa cresti un copil fericit, independent si echilibrat ?
“Iubirea este unul dintre acele concepte care sunt greu de explicat intr-o simpla definitie. O parte a provocarii este chiar natura subiectiva a termenului; este ceva ce simtim in noi insine, iar acest sentiment este de multe ori unic si personal. Maureen Hawkins surprindea intr-un chip minunat modul in care iubirea ne influenteaza ca parinti, cand scria: „Inainte sa fi fost conceput, te-am dorit. Inainte sa te fi nascut, te-am iubit. Cu o ora inainte sa fi fost aici, mi-as fi dat viata pentru tine. Acesta este miracolul iubirii" (Canfield, 2000, p.103).
Iubirea este, pe de o parte, o stare sentimentala ce influenteaza modul in care fluxul de energie si informatii se scurge prin mintea si creierul nostru. In general, oamenii declara ca se simt mai deschisi si duiosi, identificand senzatia in special in dreptul pieptului. Adesea, ne deschidem lasandu-ne patrunsi de un sentiment extins de constientizare, o sensibilitate crescuta fata de starile celorlalti si un flux natural de bunatate. Sentimentele de iubire par sa ne motiveze si sa ne accentueze capacitatea de a avea grija de ceilalti. In acele zile cand „simtim iubirea", nimic din tot ce am putea sa facem pentru copiii nostri nu pare imposibil. Cand iubirea „pluteste" intre noi, am merge bucurosi pana la capatul Pamantului pentru ei, chiar daca ar trebui sa platim un pret mare cu propria fiinta. Iubirea ne poarta dincolo de tendintele noastre egocentriste."
Cartea ne dezvaluie care sunt ingredientele de care au nevoie copiii nostri pentru a creste frumos si a-si implini potentialul, pentru a-si urma visurile si a face din aceasta lume un loc mai bun.
Shauna Shapiro, cercetator in psihologie si expert in practicile starii de mindfulness, a creat acest ghid extrem de clar, cuprinzator si practic impreuna cu pediatrul Chris White. Autorii recomanda tipul de parenting constient – mindful –, integrand practicile stravechi din traditiile spirituale ale Orientului in stiinta moderna si folosindu-se de descoperirile din domeniul psihologiei.
Acum, va propun sa ne intoarcem la termenul „neconditionat". Cand oferim ceva in mod neconditionat, il daruim fara nicio retinere. Cand vine vorba despre iubire neconditionata, aceasta presupune ca ne iubim copiii — si, mai important de atat, ca ne exprimam iubirea fata de ei in moduri prin care sa o simta — indiferent care este comportamentul lor sau nivelul lor de performanta. Copiii nostri au nevoie sa ne auda spunand: „Nu exista nicio greseala, nicio lipsa de buna-cuviinta si niciun esec din partea ta care sa ma opreasca sa te mai iubesc si sa iti mai port de grija. Voi fi mereu aici pentru tine, orice s-ar intampla"."
Fara indoiala, disciplina este un ingredient necesar pentru copii. Prin disciplina si autodisciplina isi dezvolta capacitatile esentiale: autocontrolul, controlul impulsurilor si competenta sociala. Insa parintii oscileaza intre a fi exagerat de permisivi sau prea autoritari. Autorii acestui volum ajung la concluzia ca, de fapt, copiii au nevoie sa primeasca o combinatie echilibrata de iubire si limitari. De aceea propun ca starea de mindfulness sa fie un element de baza pentru o abordare plina de iubire in educatia copiilor. Calitatea de a fi prezenti intr-un mod constient este una dintre cele mai importante dimensiuni ale parentingului, iar aceasta lucrare ne ajuta sa o cultivam. Urmand pas cu pas ghidul „Empatia in parenting” vom fi mai intelepti si mai plini de compasiune in relatia cu copiii nostri.
Cartea Empatia in parenting - Shauna Shapiro, Chris White despre cum sa cresti un copil fericit, independent si echilibrat este redusa la Libris